torenuurwerken

Een van de krenten uit de pap is het werken in torens en daarbuiten. De foto waar ik de wijzers sta te monteren is gemaakt door topfotograaf Marcel Molle. Hij ging mee omhoog bij de kerktoren van Oosterland. Het was koud, maar ook dat went. Ik heb totaal geen hoogtevrees en dat maakt het wel wat makkelijker. De laatste toren was van de kerk in Middenmeer. Dat was dan echt de laatste toren. Mijn collega Toine, waar ik jaren mee heb samengewerkt in en om de torens heeft wat moeite om de trappen op te klimmen. We zijn samen bijna 150 jaar het wordt tijd om het werk in de hoogte te laten zakken. 

Ik heb besloten om geen nieuwe collega te zoeken. Misschien komt en een jongere generatie uurwerkmakers die dit werk nog zien zitten. 

 

De poortklok van Elswout  in Overveen heeft ook lang stil gestaan. De beheerder en boswachter van het landgoed belde mij met de vraag of ik het uurwerk weer lopend kon maken. Het wijzerwerk zat behoorlijk vast en de minuutwijzer aan de buitenkant zat klem. Dat hebben Toine ik ik ter plekke kunnen oplossen. Het is een prachtig oud uurwerk ( ca 1700) waar iedere week de gewichten van worden opgehesen door de beheerder. Landgoed Elswout is de moeite waard! 

oosterland oosterland
kerk middenmeer (3) kerk middenmeer (3)
elswout overveen elswout overveen
elswout 5 elswout 5
elswout 9 elswout 9