andere waarheid

Bramer klok

In april 2013 heb ik een Huygens klok ontdekt. De eigenaar was er van overtuigd dat het een replica was. Ik heb na veel onderzoek kunnen aantonen dat het wel degelijk ging om een uurwerk van Steven Huygens uit 1690 ging. ( zie nieuws Huygensklok) Een historisch waardevolle klok die zeker nog geld waard is!

Nu heb ik de omgekeerde situatie. Een klok en een uurwerk gemaakt door meester klokkenmaker Paules Bramer 1750. Op verzoek van de eigenaar zou ik het uurwerk ophalen en restaureren. Na het zien van de kast en wijzerplaat, was ik in eerste instantie onder de indruk. Bij het verwijderen van de kap en een blik op het uurwerk kreeg ik wel grote twijfels. Het was geen uurwerk zoals ik deze kende van Bramer en al een aantal van had gerestaureerd. Het bleek een uurwerk te zijn van Herman Miller in Winterhalder.  HWM is het stempel in de klok. Een uurwerk gemaakt tussen 1926 en 1933. Waarde is nihil maar volgens het taxatie rapport zou de klok voor C 30.000.- verzekerd moeten zijn. Dit soort vervalsingen werden gedaan in de tijd dat antiek heel populair was, een ”appeltje voor de dorst” Investeren in antiek zou een aanvulling zijn op het pensioen! Het liep allemaal anders zoals u weet! 

Dit was in een korte tijd een tweede vervalsing die ik tegen kwam. Die vervalsing ging dan over een Ruempol klok die heel veel geld waard zou zijn. Dit kom je ook tegen als klokkenmaker. 

Ik heb een heel mooi vak met veel afwisseling! 

bramer 2 bramer 2
bramer 3 bramer 3
bramer 4 bramer 4
bramer 9 bramer 9