Er is heel veel over klokken te vertellen. Op mijn website geef ik informatie over klokken, klokkasten en wijzerplaten. Tevens laat ik u kennis maken met de in mijn atelier verrichte restauraties.
Heeft u hier vragen over, of vragen over uw eigen klok, dan kunt u mailen naar info@henkhoukes.nl.
wilt u met een groep vrienden of familie een lezing in het atelier?klik op lezingen
Er is in de oudheid al een tijdsindeling geweest d.m.v. zonnewijzers, wateruurwerken en later de zandloper. De kloosters als cultuurcentra, deelden hun tijd in de zeven canonieke uren; de metten, de lauden, de primen, de tertsen, de sexten, de nonen, en de vespers. Op die tijdstippen klonk er een bel. De enige manier om de tijd te weten en te meten, was het gebruik van onbetrouwbare tijdkaarsen, waterklokken en zandlopers. Er was in de kloosters een dringende behoefte aan betere tijdmeting. Het lijkt dan waarschijnlijk dat de mechanische klok is uitgevonden door de monniken en dat deze in verschillende landen is ontwikkeld. Het staat vast dat omstreeks 1300 in de meeste Europese landen de uurwerken bekend waren en dat veel klokken op openbare pleinen/gebouwen werden aangebracht. Zo kon de hele gemeenschap zijn dag indelen. Er waren nog geen wijzerplaten maar een bel gaf de tijdsindeling aan.
Wetenswaardigheden
Allin Walker heeft ca. 1745 een klok gemaakt met “eeuwigdurende” kalender. Hij heeft in een staande klok zo’n mooi mechanisme gemaakt dat men de datum voor 30 of 31 dagen nooit gelijk hoeft te zetten. Ook in het schrikkeljaar gaat de datum gewoon mee. Slechts op de eeuwjaren die geen schrikkeljaar zijn (1700, 1800, 1900) moet men de datum verstellen. Over computers gesproken…