Het onderhoud van een antieke klok is een ander verhaal. Een restaurator moet de balans houden tussen het behouden van de originele staat en het werkend houden van het oude mechaniek.
Voordat ik een antieke klok ga restaureren, maak ik een serie foto’s van de kast, de wijzerplaat en het uurwerk. Ik probeer er achter te komen wie het uurwerk heeft gemaakt, wie de wijzerplaat heeft geschilderd of gegraveerd en wie de kast heeft vervaardigd, wat voor hout er is gebruikt. Ik zoek uit in welke periode de klok is gemaakt.
Bij het maken van een offerte bekijk ik eerst wat er in de loop der jaren aan gerestaureerd en gerepareerd is. Ik beschrijf dat in een verslag en vermeld daarbij tevens of het een verantwoorde restauratie is geweest. Er zijn soms veranderingen aangebracht in het uurwerk of bij het schilderwerk. Deze veranderingen kunnen bij de geschiedenis van het uurwerk horen. Dan blijft het in deze staat.
Het nog ongerestaureerde staartklokuurwerk op de linker foto is gemaakt rond 1750, alle kenmerken van een stoelklok zitten er in. Dit uurwerk is rond 1900 omgebouwd van stoelklokuurwerk met een korte slinger naar een staartklokuurwerk met een lange slinger. De spillegang is vervangen door een haakgang. Deze verandering blijft, het hoort bij de geschiedenis van deze klok. Het uurwerk er naast is na de restauratie!
Het derde uurwerk ( links ongerestaureerd, rechts gerestaureerd) , is misschien wel van dezelfde maker, in ieder geval van een tijdgenoot. Deze uurwerken hebben hele sterke overeenkomsten. Beide uurwerken hebben een enkel hart in het slagwerk, getorste pilaren en overeenkomsten in de tandtallen. Patrice, mijn stagiaire heeft dit uurwerk gerestaureerd voor een competentie opdracht als voorbereiding op haar examen!
Wijzerplaat gesigneerd J. Christiaan Sauer te Amsterdam gedateerd rond 1750. Deze staande klok met mechaniek is te zien in het museum Honig Breethuis in Zaandijk. Het uurwerk is door mij gerestaureerd. website Honig Breethuis
Ik bespreek de restauratie met de eigenaar/opdrachtgever. Het maakt mijn werk transparant en gemaakte afspraken zijn altijd te controleren. Van alle restauraties wordt een verslag gemaakt. In dit verslag staat een stukje geschiedenis van het uurwerk en het restauratieplan, ondersteund met foto´s. U krijgt op deze manier een beeld van de staat van uw klok.