De staande klok is een klok, waarvan het uurwerk wordt aangedreven door een gewicht of gewichten, waarbij dit uurwerk is geplaatst in een houten kast, die één geheel vormt, doordat de achterwand van onder tot boven doorloopt en normaliter op de grond is geplaatst. Deze definitie gebruikt J. Zeeman , auteur van het boek: De Nederlandse Staande Klok.
De bloeiperiode van de staande klok ligt in de achttiende eeuw. De eerste klokken zijn gemaakt rond 1680. Door de uitvinding van de slinger in 1657 door Huygens is de klokkenmakerij tot een grote ontwikkeling gekomen. Er werd veel meer mogelijk, de uurwerken werden nauwkeuriger en er werd veel aandacht besteed aan de kasten. Je ziet een ontwikkeling en verandering in de architectuur van de kasten. De kwaliteit van de uurwerken was van een zeer hoog niveau. De meesterklokkenmakers ontwierpen uurwerken met zeer vernuftige technieken. Uurwerken werden voorzien van de meest uiteenlopende mechanieken. Complete carillons, met zeer veel melodieën, maan-, dag-, datum- en maandaanduiding, eventueel aangevuld met kwartaalaanduiding, bewegende bootjes in golvend water en nog veel meer.
Het zijn de Engelsen geweest die de staande klok hebben geïntroduceerd in Nederland. De Engelse invloed op de klokkenmakerij in Nederland heeft een paar oorzaken. Er kwamen nogal wat Engelse klokkenmakers naar Amsterdam om hier hun beroep uit te oefenen. En er was een druk handelsverkeer tussen Engeland en Nederland. Hier maakten de klokkenmakers, ook de Engelse klokkenmakers te Amsterdam, gebruik van.
Bekende Engelse klokkenmakers die zich in Nederland hadden gevestigd, waren onder andere: de broers Ahasuerus II en John Fromanteel, beide zonen van Ahasuerus I. Van zoon John is bekend dat hij bij Salomon Coster in Den Haag heeft gewerkt om de techniek van het slingeruurwerk onder de knie te krijgen. Joseph Norris kwam in 1674 naar Amsterdam, Edward Brookes, waarschijnlijk in 1692, Christopher Clarke, schoonzoon van Fromanteel en geassocieerd met Fromanteel, in 1694.
Bekende Nederlandse klokkenmakers zijn o.a: Steven Huygens, Otto van Meurs, Johannes van Ceulen, Pieter Klock, Isaac Hasius, Salomon Coster.