Nederlandse Staande klok gemaakt door Nicolaas Weylandt
De hoogte van de klok inclusief de prachtige grote houten beelden is 310 cm. De beelden bestaan uit: de drager van het universum (Atlas) en twee uit hout gesneden danseressen.
De wijzerplaat is groot en heeft een maanaanduiding en een datum-, weekdag- en maandaanduiding. Dit noemt men een zogenaamde volle kalender. Aan de linkerkant van de wijzerplaat bevindt zich een ring met wijzer en de tekst: “slaan en niet slaan” en aan de rechterkant een ring met wijzer en de tekst: “speelen en niet speelen”. In de toog om de maanaanduiding, bevindt zich een rand met de namen van zestien melodieën.
Alle cijferringen waren oorspronkelijk verzilverd, maar zijn in de loop der eeuwen door het poetsen geel geworden. Onder de verzilvering zit het messing van de wijzerplaat.
Het uurwerk heeft een speelwerk (zestien melodieën) en een slagwerk dat op de hele uren het volle aantal slagen geeft op een bel met een lage toon en op de halve uren het volle aantal slagen op een bel met een hoge toon. En als extraatje op elk kwartier één slag.
Nicolaas Weylandt, klokkenmaker, geboren in 1700, overleden in 1756. Van 1742 tot 8 mei 1756 was zijn atelier gevestigd aan de Nieuwedijk bij de Haarlemmersluis te Amsterdam.
Nicolaas Weylandt maakte typisch Hollandse uurwerken. Er werd in die tijd namelijk veel uitgewisseld met Engelse uurwerkmakers. Maar dit uurwerk is absoluut van Nederlandse makelij.
De danseressen (de beelden) missen diverse attributen en de vraag is dan: wat ontbreekt er en hoe heeft het er uit gezien? De zoektocht begint en na 10 maanden is er nog steeds geen duidelijk antwoord. Daaruit blijkt dat de beelden waarschijnlijk in opdracht zijn gemaakt voor de toenmalige koper. Het zijn dus geen traditionele beelden. In overleg met de eigenaar en de meubelmaker wordt besloten om de beelden zo te laten. Elke verandering of aanpassing, zonder zeker te zijn van het origineel, wordt niet uitgevoerd.
Deze opdrachten maken mijn werk tot het mooiste vak dat ik kan bedenken.